hétfő

Állandó programok a Babamosoly boltjában

Minden hónap első keddjén két előadással várjuk az érdeklődőket:

- Bevezetés a mosható pelenkák világába - ingyenes előadás 16.00 órai kezdettel

- Bevezetés a hordozás világába, mivel és hogyan hordozzuk babánkat - ingyenes előadás 17.30 órai kezdettel

Legközelebbi időpont: Február 8. kedd (ezúttal a második kedd :))
Helyszín Babamosoly mintaboltja, Debrecen Csapó u. 61.

Minden hónap második szerdája 17 órától:

- Készüljünk fel a szoptatásra - Útmutató kismamáknak
Tartja: Dr. Fehér Boglárka a debreceni anyatejklub vezetője
Első alkalom (kivételesen a második szerda :)) Február 16.

Helyszín Babamosoly mintaboltja Debrecen Csapó u. 61.
Teával várunk minden kedves érdeklődőt!

Hogyan legyenek gyermekeink kiegyensúlyozott felnőttek

Távoli őseink gyereknevelési gyakorlata elősegíti gyermekeink erkölcsi fejlődését és együttérző-képességének növekedését

Találkozott-e valaha olyan óvodással, aki természetéből fakadóan együttérzőnek tűnt, és törődött mások érzéseivel? Aki együttműködő volt, és nemcsak a saját akaratának próbált érvényt szerezni? Nagy az esély rá, hogy ezt az óvodást szülei sokat tartották karjukban, hordozták, dédelgették, valószínűleg szoptatott baba volt, rendszeresen a szüleivel aludt, és gyakran teremtettek neki alkalmat arra, hogy a szabadban más gyerekek társaságában játsszon - ez szűrhető le a Notre Dame Egyetem kutatóinak legújabb eredményeiből.

A Notre Dame Egyetem pszichológia professzora, Darcia Narvaez által vezetett három kutatás is kapcsolatot mutat a vadászó-gyűjtögető társadalmakra (vagyis az emberiség történelmének mintegy 99%-ára) együttesen jellemző gyermekgondozási gyakorlat és a gyermekek jobb mentális egészsége, nagyobb empátiája, lelkiismeretük kifinomultabb fejlődése és magasabb intelligenciájuk közt.

"Kutatásunk azt mutatja, hogy erkölcsi érzékünk működésének gyökerei életünk kezdeti szakaszához nyúlnak vissza, a gyermekkorunkhoz, és függenek családunk illetve tágabb közösségünk érzelmi minőségétől" - mondja Narvaez, akinek szakterülete a gyermekek erkölcsi és jellemfejlődése.

A három tanulmány közt van egy háromévesek szüleinek nevelési gyakorlatára vonatkozó megfigyeléses vizsgálat, egy a nemzeti gyermekbántalmazást megelőző projekt eredményeit egyes gyermeknevelési stratégiákkal összevető longitudinális vizsgálat, valamint egy amerikai és kínai anyák nevelési gyakorlatát összevető összehasonlító vizsgálat. A longitudinális vizsgálat egy másik Notre Dame Egyetemi pszichológus, John Borkowski kutatási adatait elemzi, akinek szakterületét a gyermekbántalmazás és elhanyagolás fejlődésre gyakorolt hatása jelenti.

A világ más kutatóinak munkáival együtt Narvaez mindhárom kutatásának eredményeit is a Notre Dame októberi konferenciáján mutatják be, melynek címe "Az emberi természet és a korai tapasztalatok az evolúciós alkalmazkodás által meghatározott környezetben".

"Ahogyan ma ebben az országban gyermekeinket neveljük, az a mód egyre inkább megfosztja őket azoktól a dolgoktól, melyek lelki jólétet és erkölcsi érzéket eredményeznek" - mondja Narvaez.
Narvaez hat olyan jellegzetességet határoz meg, melyek távoli őseink számára megszokottak voltak:

  1. Nagyon sok pozitív érintés (mint a verést kizáró nevelési módokban), emellett szinte folyamatos hordozás, ölelés, karban tartás.
  2. A baba nyugtalanságára, sírására való azonnali reakció. Egy babát nem lehet "elrontani". Ez azt jelenti, hogy még azelőtt kielégíti a szülő gyermeke szükségleteit, mielőtt annak agyát a zaklatottság miatt elárasztanák a szervezetében termelődő mérgező vegyületek. "Az ilyen gyengéd, válaszkész gondozás nyugalomban tartja a gyermeki agyat azokban az években, amikor abban kialakul a személyiség, és a világ hívására adott válasz" - mondja Narvaez.
  3. Szoptatás - ideális esetben 2-5 éves korig. A gyerekek immunrendszere nem alakul ki teljesen 6 éves korukig, az anyatej pedig biztosítja hozzá ezalatt a szükséges építőelemeket.
  4. Több felnőtt gondviselő - a szülőkön kívül más olyan felnőttek jelenléte, akik szintén szeretik a gyermeket.
  5. Szabad játék vegyes korösszetételű gyerektársaságban. Több tanulmány rámutat, hogy azok a gyerekek, akik nem játszanak eleget, hajlamosabbak a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) és más mentális problémákra.
  6. Természetes szülés, mely biztosítja az anyák számára azt a hormonális lökést, ami hajtóerőt ad az újszülött gondozásához.

Narvaez szerint az Egyesült Államok mind a hat felsorolt jellegzetesség tekintetében folyamatosan romló képet mutat. Ahelyett, hogy szüleik karjában lennének, a mai babák sokkal több időt töltenek babahordozókban, autósülésekben és babakocsikban, mint régebben. Az édesanyáknak csak körülbelül 15%-a szoptatja egyéves gyermekét, a nagycsaládok felbomlanak, és 1970 óta drámaian csökkent a szabad játéknak az a mennyisége, melynek a szülők teret adnak.

"Mindennapossá váltak a káros tanácsokon alapuló nevelési megoldások és hiedelmek, mint például a tápszerhasználat, a gyerekek elkülönítése a gyerekszobákban, vagy az az elképzelés, hogy elrontjuk a babát, ha nyűgössége esetén hozzá sietünk" - mondja Narvaez.

Akár ezen modern eljárások, akár más hatások következménye, a kutatások szerint a mai amerikai gyerekek egészsége és jólléte alacsonyabb szinten van, mint 50 éve: járványszerűen terjed a szorongás és a depresszió a fiatalok közt; az agresszív viselkedés és a gyerekkori bűnözés egyre gyakoribb; az empátia, ami az együttérző és erkölcsös viselkedés fő pillére, egyre gyengébben mutatkozik meg a főiskolai hallgatóknál.

"Számomra mint az erkölcsi fejlődés kutatója számára mindez nagyon fontos jelenség" - mondja Narvaez - "Azok a gyerekek, akik nem kapják meg első életéveikben a megfelelő érzelmi nevelést, sokkal hajlamosabbak az én-központúságra. A gyengéd, válaszkész gondozást folytató családban nevelkedő gyerekekhez képest kevésbé állnak rendelkezésükre az együttérzéshez kapcsolódó érzelmek."

Fordította: Patik Réka

Forrás: University of Notre Dame. "Child Rearing Practices of Distant Ancestors Foster Morality, Compassion in Kids."

csütörtök

Könyvajánló - Kaláka verseskönyv Ukulele




Ukulele : Kaláka verseskönyv gyerekeknek

Mert ilyenek a gyerekeink. Ezért szeretjük őket. Ezért szeretnénk olyanok lenni, mint ők.

„Lábunk alatt puha árnyék.
Hajunkban fény-tulipán ég.
Hoztuk kutak hűs vizéből,
Fontuk csillag leveléből.

Lángja búcsút mond az égnek.
Megyünk északnak és délnek.
Fénnyel töltünk minden álmot,
Átsuhanjuk a világot.”
(Piczési Judit ; idézet a könyvből)

szombat

Könyvajánló - Amikor Findusz kicsi volt

Mindenkinek kell valaki, akit szerethet. Ha mást nem, egy bolondos, bohócnadrágos kismacskát, aki folyton bajba keveredik. Például eltéved a kertben, és megismerkedik a házban lakó lényekkel, a muklákkal.

Persze minden jó, ha a vége jó, Pettson is nevetve mesél szomorú és magányos napjairól Findusznak, aki elégedett dorombolással hallgatja, hogyan mentette meg ő az öreget az egyedülléttől, Pettson pedig őt a „hatalmas és félelmetes” borztól.
Ez a könyv ideális ajándék óvodásainknak karácsonyra, hogy megtanulják a szeretet ereje mire képes, és hogy megkedveljék ezt a furcsa párost. Nem lesz gondunk az elkövetkező ünnepeken az olvasnivaló kiválasztásával, hiszen Pettson és Findusz kaladjai még jó pár könyvet megtöltenek.
Sven Nordqvist szövegét saját, rendkívül öteletes és gazdag rajzai kísérik.